Talangprogrammet Tech Talent blev vägen in till Volkswagen Group Sverige
Nexer Tech Talent talangprogram blev vägen in till Volkswagen Group Sverige (VGS) för Oscar Jernberg och Hugo Lidström. De båda lockades av att få sätta tänderna i skarpa projekt och utvecklas hos ett företag i framkant. Så här tre år senare kan vi konstatera att de hamnade helt rätt.
Om talangprogrammet Tech Talent
Tech Talent är ett ettårigt talangprogram framtaget av Nexer; med ambition om att ge unga tech-talanger den ultimata starten på arbetslivet. Syftet är att ta studenterna från studier till karriär genom en sömlös övergång. Hösten 2021 var det dags för Oscar och Hugo att bli en del av programmet och de båda blev presenterade för Volkswagen Group Sverige. De berättar om sin syn på introduktionen, målet med programmet och var de befinner sig idag.
– Det som lockade med Tech Talent är att det skiljer sig från andra talangprogram på så sätt att deltagarna direkt får börja arbeta praktiskt i ett team på företaget. Ambitionen med programmet är att det ska leda till en anställning. Det var som att börja en helt vanlig tjänst och vi blev behandlade som vilka anställda som helst. Det uppskattar jag, inleder Hugo.
– Vi blev inkluderade från dag ett och jag kände mig som en i teamet från start. Det gav bra förutsättningar för vår fortsatta utveckling och målet var som sagt att bli anställd i slutändan. Jag fick nys om talangprogrammet genom min sambo och Nexers process var smidig. Det var ett bra steg in i arbetslivet, särskilt när man inte har kontakter, fortsätter Oscar.
Välkomnades på IT-avdelningen
De båda blev en del av IT-avdelningen som BI-utvecklare och där är de kvar än idag, med ytterligare ansvarsområden. Uppdraget består främst av att ansvara för samtliga rapporter som återförsäljare och koncernens märken efterfrågar. Business Intelligence (BI) bygger på databaser och utifrån det levereras strukturerad data i form av rapporter som förenklar för verksamheten.
Hugo har utöver BI-utvecklare även titeln som Scrum Master
– Rollen som Scrum Master innebär bland annat att hålla ihop arbetet i teamet samt projektplanering. Vi arbetar utifrån ett agilt arbetssätt baserat på ramverket SAFe (Scaled Agile Framework) för att effektivisera och planera arbetet. Det bygger på nio veckors intervaller med tre sprintar som ger oss en bra överblick och prioritering. Det gör att alla har möjlighet att få det som de vill ha.
I maj 2024 övergick Oscars roll i en arkitektroll
– Vår vardag består av data och vi ser verksamheten som våra kunder! Vi ser till att de har den information de behöver på ett lättillgängligt sätt och om det är något problem så ser vi till att det fungerar. Nu går jag snart över i en ny roll och det ser jag fram emot. Om du visar att du vill framåt fångas det upp här, det är något som har varit genomgående sedan vår introduktion!
Utveckling som drivkraft
Just viljan att utvecklas är en drivkraft som båda trycker extra mycket på och de lyfter upp Gunilla Thorén, Head of BI and Automation, som en betydelsefull spelare i utvecklingsresan.
– Gunilla var närmast ansvarig när vi startade och hon är vår chef idag. Hon såg till att vi fick det stöd vi behövde för att komma in i teamet. Vi blev aldrig hämmade trots att vi var nya och hon gav oss stort ansvar från start, berättar Hugo.
Oscar instämmer.
– Man är på hugget som ny, i alla fall jag, och vill göra mycket. Därför uppskattade jag att Gunilla var bra på att ge oss ansvar och riktiga uppgifter från dag ett, det gjorde att vi lärde oss mycket. Det är så jag lär mig och hennes ledarskap har gjort att vi är där vi är idag. Cred till henne!
Vidare berättar de båda om vad som lockar med en arbetsgivare
– Volkswagen Group Sverige är en attraktiv arbetsgivare med allt från högt friskvårdsbidrag och lunchrestaurang till vårt flexibla arbetssätt Smart Working. Det känns extra speciellt att få tillhöra ett välkänt och stort bolag så här i början av min karriär, men det är inte avgörande för att välja jobb utan snarare ett plus i kanten. Jag drivs av möjligheten att fortsätta utvecklas och det får jag göra här!, säger Hugo.
– Jag håller verkligen med, utvecklingsmöjligheterna är viktigare än att det är ett välkänt företag. Bra ledarskap värderas också högt och det i kombination med nyfikenhet och att vara på hugget gör att utveckling skapas. Det gäller att vilja lära sig nya saker i en föränderlig bransch och att vara snabb på bollen, berättar Oscar.
Lär känna Hugo och Oscar utanför jobbet
På tal om att vara snabb på bollen, Hugo – du spelar innebandy, berätta mer om det!
– Min fritid består framför allt av träning och jag har spelat innebandy sedan barnsben. Numera agerar jag målvakt i Trosa Edanö IBK men är även ledare i Södermanlands innebandyförbund där jag tränar deras pojkar 16-verksamhet.
Oscar, vad gör du helst på fritiden?
– Jag spenderar mycket av min tid med min sambo och vi har nyligen hämtat hem en valp, en cockerspaniel. Det kommer att vara min vardag framöver, utöver data och att sätta mig in i min nya roll vill säga, därför är jag extra glad över att vi har förmånen att nyttja distansarbete. Det bidrar till att vi kunde skaffa en hund!