
Matmästarna – ett företag med medarbetare, hållbarhet och kärlek som viktiga ingredienser
Att gå från att vara utbildad kock och kostrådgivare till att driva en kvalitetsinriktad restaurang gav Jenny Tilegrim, vd och grundare av Matmästarna, smeknamnet kontorskocken. Med etablerad och god relation till Volkswagen Group Sverige förser Matmästarna deras medarbetare med god, hållbar och kärleksfull mat.
På Volkswagens Group Sveriges huvudkontor i Södertälje hittar du deras personalrestaurang Matmästarna, som även erbjuder catering och är öppen för externa gäster. Företaget har funnits i 20 år och sedan två år tillbaka drivs den av Jenny Tilegrim under nuvarande namn.
Det finns många positiva aspekter av att finnas i ett företagshus. Den goda relationen med VGS är tydlig och det är en familjär stämning mellan VGS och Matmästarnas medarbetare. Tillgänglighet och god kommunikation är nyckelfaktorer för ett lyckat samarbete vilket genomsyrar relationen.
– Vi för en god dialog med VGS och arbetar alltid lösningsorienterat. Fördelarna med att vara i samma hus är att vi kan lösa en förfrågan på kort tid, närheten är verkligen en viktig aspekt, berättar Jenny Tilegrim, vd och grundare av Matmästarna.
Dessutom har Matmästarna och VGS knutit ett nytt avtal efter 12 år tillsammans vilket känns väldigt roligt för Jenny, som i liknande upphandlingar konkurrerar med större bolag. Det är stor skillnad på små familjeägda företag och stora företag. Matmästarna kan ge en helt annan kvalitet, personlig service och deras kärlek för mat slår igenom. Jenny och medarbetarna på Matmästarna är glada att Volkswagen valde ett lokalt samarbete.
– Det var extra pirrigt inför den här upphandlingen eftersom jag sedan två år tillbaka står som ensam vd för företaget. Vi är stolta över att VGS aktivt valde att förlänga avtalet med oss, fortsätter Jenny.
Samtidigt som fördelarna är många finns det även utmaningar med att förse VGS personal med goda luncher. Många gäster besöker restaurangen flera dagar i veckan och Jenny värnar om att vara nytänkande gällande maten som serveras. Dessutom arbetar Matmästarna med hållbarhet som en stor prioritet. Hållbarhet är dock ett komplext begrepp och berör mat, hälsa och ett socialt ansvar – något som Matmästarna värnar om.
– Vi sorterar matavfall som blir till biogas, vi är en del av lokala projekt dit vi skänker mat och vi uppmärksammar även vår egen hälsa för att kunna arbeta hållbart och leverera den kvalitet vi står för. För oss är våra medarbetare vår största tillgång, berättar Jenny.
Hållbarhetstänket är även tydligt när det kommer till matlagningen där Jenny och resten av medarbetarna på Matmästarna fokuserar på att välja rätt råvaror utifrån kundens efterfrågan. Det hållbara tänket går hand i hand med den goda maten som serveras i restaurangen då några av de genomgående egenskaperna hos Matmästarnas medarbetare är kärleken för maten och stoltheten i att laga vällagad och god mat.
– Med bra råvaror och duktiga medarbetare speglar sig kärleken i maten vi serverar. Vi fokuserar på att leverera hållbar och näringsrik mat till VGS personal samtidigt som vi är varierande, nytänkande och personliga, avslutar Jenny Tilegrim.