facebook tracking

Jan Bergh om utvecklingsmöjligheterna, arbetsmiljön och lyhördheten i VW-koncernen

VD, försäljningschef och ansvarig för återförsäljarutveckling är endast ett axplock från Jan Berghs imponerande cv. Efter att ha inlett sin säljkarriär på Volkswagen Group Sverige redan 1990 är han idag tillbaka inom koncernen. Efter dryga 30 år i branschen har bilintresset ännu inte svalnat – något som märks i Jans engagerade sätt att ständigt ta sig an nya utmaningar.

Att påstå att Jan Bergh har arbetat med bilar i hela sitt yrkesverksamma liv är ingen underdrift. Efter att ha påbörjat karriären som mekaniker fick han en förkärlek till försäljning – och i början av 90-talet påbörjade Jan sin karriär som säljare inom Volkswagen Group Sverige. Sedan dess har han innehaft ett flertal titlar på välkända bilföretag i Sverige såsom VD, försäljningschef och platschef. År 2014 återvände han till VW-koncernen som ansvarig för återförsäljarutveckling för Volkswagen Personbilar.

– Om det är något företag det finns utvecklingsmöjligheter inom så är det Volkswagen Group Sverige, inleder Jan.

Tydlighet gynnar prestation och utveckling
I sin nuvarande roll som ansvarig för återförsäljarutveckling säkerställer Jan återförsäljarnas prestation, vilket innebär god lönsamhet och hög kvalitet. Han har kontinuerlig kontakt med återförsäljarna, för att främja samarbete.

– Många av medarbetarna på VGS har återförsäljarbakgrund vilket är en stor fördel. Det gör att vi lättare kan sätta oss in i våra återförsäljares utmaningar, berättar Jan. 

Jan talar varmt om möjligheterna till utveckling på VGS – exempelvis om de etablerade utvecklingsprogrammen. I dessa finns en tydlig strategi från koncernen som bidrar till tillväxt hos medarbetarna. Vidare beskriver han mentorskapsprogrammet som även det medför kompetensutveckling och god sammanhållning – något som är essentiellt i en omfattande koncern som driver utvecklingen i branschen. 

– Ledning och chefer tar medarbetarnas vilja att utvecklas mycket seriöst. Den lyhördheten gynnar hela VW-koncernen. Det bidrar till en god och framåtsträvande stämning!, berättar Jan. 

Driv, integritet och hållbarhet som grundbult
Enligt Jan finns det många faktorer som utgör VGS till en god arbetsgivare. Den interna kulturen med fokus på driv, integritet och hållbarhet skapar en sammansvetsad syn på viktiga beslut.

– Vi har med oss dessa värdeord i alla beslut som fattas. Om beslutet strider mot någon grundvärdering avvisas frågan, vilket underlättar strategiskt viktiga beslut, berättar Jan. 3 snabba med Jan Bergh

Vad innebär ett starkt ledarskap för dig?

För att vara en god ledare måste du kombinera delegering av uppgifter med att ge medarbetarna förutsättningar och utrymme för att utvecklas. Det gäller att förena ansvar med befogenheter – något jag själv har fått lära mig från mina chefer.

Vad uppskattar du mest med VGS som arbetsgivare?
Att koncernen är lyhörd, tillmötesgående och utvecklingsfokuserad. Självfallet är också alla anställningsförmåner mycket uppskattade!

Vilket är ditt hittills bästa minne från VGS?
När vi firade 50-årsjubileum! Hela året var som ett långt kalas. Vi åkte runt i ett flertal städer inom Sverige och hade VW-party. Firandet avslutades med en fest i Globen och vi hyrde in Sveriges bästa artister. Ett minne för livet, helt klart! 

 

 

Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor