
När männen rattar jämställdheten!
I jämställdhetsdebatter omnämns män ofta som förövare och en stor del av problemet. Vad händer om vi vänder på det? Om vi börjar se män som lösningen och män som kapabla att ta över ratten? Den 5 december bjöd vi in till en föreläsning med Peter Svensson, föreläsare inom jämställdhet, för att skapa medvetenhet hos våra medarbetare.
Peter Svensson föreläser om förväntningar på män, machokultur och vägar till jämställdhet. Han har jobbat med uppförandekod inom svensk elitfotboll, grundat Huskurage för att stoppa våldet i hemmen och föreläser om machokultur inom Byggnads.
– Gränsöverskridande beteenden har uppmuntrats sedan barnsben och många uppfostras med att sådana värderingar är OK, menar Peter Svensson.
Under föreläsningen tog han upp många exempel som väckte tankar hos deltagarna. När Peter ställde frågan “vad är det stereotypa manliga” fick han svaren: att vara stark, händig, framgångsrik, högljudd, hurtig och muskulös. Och var han än är, oberoende av ålder och plats, får han liknande svar som under denna föreläsning. Det är helt enkelt vanligt förekommande att det finns en viss förväntning på det stereotypa manliga.
För att vi alla skulle få en större förståelse för vad Peter syftar på berättade han om sin uppväxt i bruksorten Munkfors i Värmland. Där killarna redan från barnsben blev placerade i en box där maskulinitet var på ett sätt.
– Vi killar blev uppmuntrade och uppfostrade enligt ett sätt att vara där en manlighet som innehåller nagellack inte får plats, säger Peter.
Vad är det som skapar dessa ramar? Bland annat språkets makt, men även hur vi pratar om och med de båda könen. Machokulturen planteras redan i förskoleålder och ett gränsöverskridande beteende uppmuntras på många sätt genom livet. Inte minst i marknadsföring, tv-spel och vuxna människors beteenden.
– Vi har alla ett eget ansvar att stoppa machokulturen! Det gäller inte minst i arbetslivet där det är mer förekommande än man kan tro. Som företag kan man se över vilka man ger privilegier, vilka tilldelas chefspositioner och vilka organisationer som sponsras. Agerar de i linje med era värderingar och det ni vill förmedla?, menar Peter Svensson.
En grundregel är att berätta vad ni som företag önskar av era medarbetare och varför. Det är högst rimligt att ställa krav och skapa ramar inom jämställdhet. Även om det finns sådana beteenden som blivit vedertagna behöver det inte innebära att det är OK. Mikrosteg kan leda till makroeffekt om man gemensamt tar ett ansvar för vad som är OK.
– Under föreläsningen fick vi ta del av konkreta exempel med igenkänningsfaktor om jämställdhet som existerar i vårt samhälle idag. Fängslande hur tidigt i livet vi formas som individer. Vi fick även ta del av otäcka exempel från vår omvärld som gav en skrämmande eftersmak. Det här är ett väldigt viktigt initiativ från HR-avdelningen på VGS. Det finns mycket arbete att göra, både professionellt och ur ett personligt perspektiv, berättar Christian Lindström, Retail & Planning Manager på Audi Sverige.
Sammanfattningsvis är det en viktig och inspirerande föreläsning som skapar medvetenhet och förståelse som vi rekommenderar alla att lyssna till om tillfälle ges. VGS arbete med omvänt mentorskap är en del av vårt jämställdhetsarbete, men för att uppnå vårt mål med minst 30 % kvinnliga chefer i organisationen år 2020 krävs det ett aktivt arbete dagligen. Det som vi vill skicka med dig som läsare är att det är DU som är resursen till förändringen!




